Op een mooie Pinksterdag … Jan Willem Verheij Klassieker

Vertrokken 18 Kleppers uit de B en C-groep voor een tocht naar het Groene Hart.
Deze tocht heeft de naam Jan Willem Verheij-klassieker gekregen. Waarom?
Omdat de tocht, zoals we van hem gewend zijn, enkele specifiek klassieke Jan Willem kenmerken had, zoals:

 • een vroeg vertrek;
 • veel wind, vooral tegen;
 • mooie route;
 • iets langer dan vooraf voorspeld;
 • leuke onderbrekingen.

In het mooie stadje Oudewater, o.a. bekend als de huidige woonplaats van Johan Derksen en het stadje waar de tv-serie Swiebertje (bij de meeste (oudere) Kleppers nog wel bekend) werd opgenomen, was na 85 kilometer een rustpauze gepland. En zowaar, dit klopte precies.

Via onder andere Schelluinen, Goudriaan en tal van andere gehuchten werd Schoonhoven bereikt. Daar werd de Lek overgestoken met het pontje. Het leek wel of de schipper ons had zien aankomen, want we konden bijna meteen het pontje oprijden.

Er was nog net tijd voor een statiefoto.

De tocht verliep voorspoedig en dankzij het vlakke tempo dat werd aangehouden kon iedereen ontspannen de pedalen ronddraaien en intussen genieten van de mooie omgeving. Na een korte stop om een lekke band te vervangen werd zo tegen koffietijd Oudewater bereikt. Bij de horecagelegenheid Lumière op de Markt was op onze komst gerekend dankzij het goede regelwerk van Jan Willem. Zoals de Kleppers gewoon zijn, werd het terras verbouwd om zo met z’n allen bij elkaar te kunnen zitten. Na enig wachten verscheen er eindelijk een mevrouw om de bestelling op te nemen. Toen zag Jan Willem “het licht” en kwam hij tot de ontdekking dat we op het verkeerde terras zaten. Natuurlijk werd het terras weer in oorspronkelijke staat teruggebracht en vertrokken we, de serveerster enigszins verbijsterd achterlatend, naar het goede terras.

De koffie, de cola en het gebak lieten zich goed smaken en met de calorieën en de bidons aangevuld werd de tocht hervat. Via de Lopikerwaard kwamen we bij het voetveer De Overkant (bij Ameide) waar we de Lek weer overstaken. Richting Dongen ging het o.a. via Meerkerk en Arkel. Vooral langs het Merwedekanaal blies de wind behoorlijk in het nadeel. Dat was ook het geval op het fietspad langs de A27.

Na nog eenmaal bandenpech in het zicht van de haven was het terras van Fred en Petra na 147 kilometer onze eindbestemming. Dit terras hoefden we bijna niet te verbouwen. Of toch wel (figuurlijk dan), omdat Fred in eerste instantie aangaf dat “hij gesloten was”. Gelukkig ging hij gauw overstag zodat we konden genieten van menig donkertje en/of pilske.

Daarmee kwam een einde aan een fantastische fietsdag. Jan Willem verdient een grote pluim voor deze mooie tocht. Bij deze!! Ook een compliment voor zijn makker Ton van Beers die tijdens de tocht veel met zijn neus in de wind heeft gezeten en daarmee degene die enkele moeilijke momenten had er formidabel doorheen heeft geholpen. En ja Jan Willem, een klassieker is pas een klassieker als hij vele jaren achtereen op het programma staat. Dus, volgend jaar weer? Ja toch!!

Tot slot nog dit.

Tijdens de bandenpech (in ’s Gravenmoer) werden we verrast door een Klepper-lid die zich voortbewoog op een voor hem ongewoon vervoermiddel. Danny Verbunt bedacht gelijk een nieuwe bijnaam voor dit illustere lid. Hilariteit volop om deze bijnaam. Wie dit lid is, op welk vervoermiddel hij reed en hoe die bijnaam luidt…. dat wordt jullie nu nog niet aan de neus gehangen.

Een kleine tip van de sluier: hij reed niet op zijn gebruikelijk plaats!! Deze Klepper-leden volbrachten de tocht naar het Groene Hart:

Bernd Ermes, Piet Laurijsen, Ralf de Jong, Danny Verbunt, Ton Okkerman, Jan van Weesenbeek, Arian Vissers, Marcel Verbunt, Adri Verbunt, Toon Verbunt, Elly Trommelen, John die Bie, Tom Smulders, Sjaak van Wandelen, Jan Krol, Ton van Beers, Jan Willem Verheij (foto’s) en Con Verdaasdonk (verslag).

 

Geplaatst in Verslagen
0 reacties op “Op een mooie Pinksterdag … Jan Willem Verheij Klassieker
 1. Pascal Ringens Pascal Ringens schreef:

  Mooi initiatief en een leuk verslag , top mannen … en vrouw 😉

 2. jwv jwv schreef:

  Hoi allen was graag gedaan veel animo van de renners ☉met mooi weer fijn dat jullie het zo volgend jaar wellicht jaargang 2

 3. Ton van Beers schreef:

  Mooi verslag van een gezellige tocht. Allemaal bedankt voor jullie deelname aan de eerste JWV klassieker groetjes Ton.