De 11-stedentocht .. BBQ .. en massages

Afgelopen 2e Pinksterdag hebben Theo Jacobs, Mark Voermans, Rik Bruikman en Ben Bruikman wederom de Fiets Elfstedentocht gereden in het mooie Friesland. Het is voor ons een jaarlijkse traditie geworden om de tocht te rijden. Theo heeft de tocht dit jaar dan ook voor de 11e keer gereden, ik zelf voor de 10e keer (heb daarvoor het gouden speldje gekregen), Rick voor de 8e keer en Mark reed voor de 2e keer mee. We hadden de weergoden redelijk mee. De temperatuur in de ochtend was 14 a 15 graden bij de start om 6:12 uur en liep gedurende de dag op naar 20 graden. De zon liet in de ochtend afweten maar kwam er in de middag bij. Met de windgoden waren we wat minder gelukkig; er stond een windkracht 4 a 5; En als je al een keer in Friesland geweest bent weet je dat daar weinig beschutting is; met andere woorden we hebben moeten stoempen tegen de wind in. Wat wel in Friesland ieder jaar goed voor elkaar is, is de begeleiding die we ervaren aan de kant van de route van de 800 vrijwilligers!! Zij houden vele kruisingen in samenwerking met de politie helemaal vrij voor de fietsers, je kunt dan ook bijna overal vlot doorrijden. Ook de andere Friezen laten zich niet onbetuigd, zij sjouwen bankstellen tuinstoelen BBQ’s Geluidsinstallaties naar de straat. En zijn iedereen vanaf de vroege ochtend tot aan de laatste fietser die nog binnen moet komen, aan het aanmoedigen. Het is een waar feest voor hen, en natuurlijk ook voor de fietsers die aan de tocht deelnemen.

De rit begint in Bolsward en gaat vervolgens richting de Waddenzee naar Harlingen, daar ga je in noordelijke richting via Franeker, Holwerd naar het noordelijk gelegen Dokkum. het eerste stuk hadden we de wind vol in de rug en konden we gas geven, met een snelheid van rond de 31 a 31 km per uur ging dat gestaag. Daarna vervolgende de rit naar het zuiden in de richting van Leeuwarden en Bolsward, dat ging wat minder makkelijk, de wind stond uit het zuid/ zuidwest en zoals ik al eerder zie met een windkracht 4 a 5. De snelheid boete daar wel op in, maar we behaalde alsnog een snelheid van 26 a 27 km per uur. Mark heeft de gehele rit naar het zuiden op de kop gezeten, Theo en ik hebben om de beurt mee de kop getrokken, Rick hebben we uit de wind gehouden omdat hij niet zo veel getraind had van te voren. Al bij al waren het 130 km tegen de wind in! net na Dokkum hadden we de eerste post van onze supporters Jose de vriendin van Theo, Lia mijn vrouw, Wim en Jose de Wit. Zij verzorgden ons onderweg van de benodigde drank en eten; dan hoefde we dat niet allemaal mee te sjouwen onderweg. En het is natuurlijk altijd fijn dat je onderweg nog eens wordt aangemoedigd door eigen familie en vrienden. Aangekomen in Leeuwarden begon de zon er al een beetje doorheen te komen, en de armstukken konden af. Van uit Bolsward konden we met de wind in de zij richting Sneek en Ijst fietsen. In Sneek is het zoals ieder jaar een groot feest met supporters aan de kant. Dit jaar was het feest in Sloten groter. Daar stonden de mensen letterlijk te hossen aan de kant van de weg, dat werkt aanstekelijk en het geeft je weer extra energie om door te gaan. In de buurt van Sneek hadden we onze tweede bevoorradingsstop, onze route vervolgde zich tegen de wind in via Sloten naar Oudemirdum waar de dijk op moesten naar de richting van Stavoren. Net voor dat we de dijk op gingen zijn we nog een keer bevoorraad door Wim en zijn harem. Op de dijk kwam de wind van links voor, gelukkig konden we daar een keer aansluiten bij een andere groep. Al de kilometers naar het zuiden hebben we zelf de kop moeten trekken en hadden we in de korte keren een hele grote groep fietsers achter ons aan hangen. In Stavoren ging de fietsroute in de richting van het noord/westen waardoor de wind van schuin achter ons kwam en de snelheid weer wat omhoog kon, in de richting van Hindeloopen. Daar zaten onze supporters ons nog 1 keer aan te moedigen vanaf de dijk waar zij tegenaan zaten. Vanaf Hindeloopen gingen de laatste 20 km in, en dat met de wind vol in de rug. Toen konden we de snelheid weer eens flink opvoeren naar de 30 a 33 km per uur, en waren we ook volt via Workum in de buurt van Bolsward. Om ongeveer 5 over 5 gingen we de finish over en stonden we 5 minuten later in de grote tent om onze medaille op te halen. 

Ik mag wel zeggen dat het een mooie tocht is geweest en dat goed gefietst hebben, we deden er slechts 10 minuten langer over als de rit van vorig jaar toen er minder wind stond. 

In het hotel had ik een verrassing voor de fietsers geregeld, er was een masseur aanwezig die ons allemaal de spieren heeft los gemaakt. Dat was heerlijk!! Vooral de Benen, de nek en schouders hebben het flink te verduren. Deze zijn door de dame grandioos los gemasseerd. 

Voor ons was het een zeer geslaagde editie van de Fiets Elfstedentocht, het komend jaar gaan we wederom naar  Friesland om de route te gaan fietsen en dan hopen we natuurlijk dat Wim ons weer gaat versterken, we hebben hem wel gemist onderweg, zijn humor en hulp bij het op de kop rijden werd wel degelijk gemist! 

 

Ben Bruikman

Geplaatst in Verslagen